Sarród és a környék

Sarród község Győr-Moson-Sopron megye nyugati részén, a Fertő és a Hanság között terül el, lakosainak száma kb. 1000 fő. A települést a 85-ös számú főútról Fertőszentmiklósnál észak felé letérve érhetjük el. Az osztrák határ menti községet három, egymástól viszonylag távol fekvő településrész, Sarród, Nyárliget és Fertőújlak alkotja.

Történetét a Fertő és a közeli országhatár határozták meg. A vízjárta vidék kiemelkedései a kőkorszak óta ember lakta területek voltak. A honfoglalás után magyarok és besenyők által alapított település védelmi feladatokat látott el a német támadások ellen. Első írásos említése 1313-ból származik. Közelében vámszedőhely, és az akkor a faluig érő tó partján rév működött.

Birtokosai között megtaláljuk a Nádasdy-, az Eszterházy- és a Széchenyi családot.
A település hagyományosan mezőgazdasági jellegű. A visszahúzódó tó medrét fokozatosan vették művelés alá, de olyan ősi foglalkozások, mint a halászat és a gyékényfonás a 20. században sem vesztettek jelentőségükből.

Az 1710-es pestisjárvány a település lakosainak egyharmadát pusztította el. A járvány elmúltának emlékére 1741-ben állított Szent Rozália, Szent Sebestyén és Szent Rókus alakjával díszített barokk szobrokat ma is tisztelet övezi a településen.

Temploma is ezekből az időkből származik. Az 1752-ben emelt barokk épületet 1846-ban építették át.

Ferenczi Józsefné Katica néni

A 19. század közepétől megélénkülő gazdasági és kulturális életét jelzi a megépülő iskola és a sorra alakuló egyesületek.

Évtizedekig csak engedéllyel volt látogatható a terület Ausztria közelsége miatt. Talán ennek az elszigeteltségnek is köszönhető, hogy természeti környezete megőrizte kivételes értékeit, és érintetlenül maradt fenn.

Ennek védelmére és kezelésére 1991-ben alakult meg a Fertő-Hanság Nemzeti Park.

A település a kultúrtáj kategóriában 2001-től a Világörökség része lett. Sarródon épült fel a Nemzeti Park Igazgatóságának központja, a Kócsagvár, mely kiállításaival, ősi magyar állatfajták bemutatójával és a jól kiépített kerékpárútjaival népszerű turisztikai célpont. Ugyancsak sok látogatót vonz az évente megrendezett Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztábor és a Rozália napi búcsú.

várjuk jelentkezésed!

Kapcsolat

7 + 8 =

Cím

Sarródi Művészeti és Értékőrző Egyesület
9435 Sarród, Fő u. 49.

Telefonszám

Email

sarrodtabor@gmail.com